Deelname groepsexpositie Nevengeul

Gepubliceerd op 15 juli 2023 om 14:54

Van juni t/m/ begin september neem ik met dit tweeluik deel aan de groepsexpositie 'Nevengeul' die is gelieerd aan de IJsselbiënnale 2023.

Deze vindt plaats in de Bovenkerk te Kampen.

 

Toelichting werken

 

Henk Jans onderzoekt al geruime tijd het thema ‘The road The weed The stones’, waarbij de eenzame wandelaar met zijn gitaar het beeld inloopt, op weg naar... ja waarheen?

Hij zoekt zijn weg in een omgeving waar opvattingen over zaken als maatschappij, religie, recht en relatie over elkaar heen buitelen. Hoe vindt hij evenwicht in die kakofonie van geluiden en wat kreeg hij mee in de jaren die achter hem liggen?

 

In ‘Hello Goodbye’ raakt het vrouwenfiguur vergroeit met haar omgeving. Zij is het toonbeeld van een vertrouwde omgeving die verlaten wordt. Wortels en takken schieten uit haar lijf, terwijl zij een laatste groet brengt aan het silhouet dat nog één keer omkijkt.

 

In ‘The Cry Of The Raven’ zendt een raaf de reiziger een oerkreet na, als een echo die vanuit de bodem van de ziel opwelt. De woordeloze afscheidsgroet vertolkt een steunbetuiging aan degene die eigen wegen gaat.

 

Er is een diep verlangen een bestemming te vinden die zin en betekenis zal geven. De reiziger kan die niet vinden in wat hij achter zich laat, waar de wortels weliswaar een toonbeeld van kracht zijn en een vaste basis geven. Maar zij omstrengelen en benauwen zodat de raaf en de vrouw overwoekert dreigen te worden. Het silhouet ziet het en weet dat hij het verleden moet loslaten om vrij te zijn en een eigen pad te kiezen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.