over Henk Jans

                        Anders dan anders

Wie eens een concert wil bijwonen dat anders dan anders klinkt, is bij Henk Jans aan het goede adres, want het geluid van singer songwriter Henk Jans zal je bijblijven. Deze vindt zijn oorsprong in de Nederbeat en Nederblues van de seventies, maar is niet makkelijk in een hokje  te plaatsen. 

Pure kost  in je moerstaal.

De vaak verhalende Nederlandstalige teksten die Henk Jans schrijft gaan over allerlei facetten van het leven.

Zijn nummers zijn onversneden, zonder tierelantijnen en wars van commerciële conventies. Zij kunnen ontroeren, maar zijn dan weer tragikomisch te noemen en de ernst die van tijd tot tijd in de teksten doorklinkt wordt vaak vermengd met een ironische, luchtige ondertoon zodat ze  niet zwaar op de maag liggen. 

Inspiratie haalt hij uit artiesten als Raymond van het Groenewoud, Alex Roeka, Joop Visser, Boudewijn de Groot, Armand en De Kik, maar vooral uit datgene wat uit zijn eigen koker opborrelt. Fantasie, zin en onzin worden vermengd met autobiografische elementen waarbij Henk Jans vooral dicht bij zichzelf probeert te blijven.

Kleinkunst

Aanvankelijk waren zijn teksten Engelstalig, maar vanaf 2007 Nederlandstalig, zodat zij nu goed te volgen zijn, wat Henk Jans belangrijk vindt.

Wie van kleinkunstige teksten houdt komt bij hem  zeker aan zijn trekken. Optredens zoals onder andere op het Havenfestival te Amsterdam, het Utrechts Kleinkunst Festival, het Full Color Festival,  of in het Betty Asfalt Complex te Amsterdam werden zeer gewaardeerd, zowel solo als met zijn trio Henk Jans Enzovoorts.

Henk Jans kleinkunst